Blodrips!
Jeg digger blodrips! Tett busk med mengder av skjønne blomster, som kommer tidlig, og i tillegg til å glede deg og meg også gleder humlene :)
Jeg har ikke hatt den selv, men blir alltid glad når jeg kjører forbi en busk, eller som her en hel hekk!


Fakta om blodrips:
* Navn: Norsk: Blodrips. Vitenskaplig: Ribes sanguineum. Svensk: Rosenrips. Dansk: Blodribs. Engelsk: Flowering currant.
* Størrelse: Blodrips kan bli opp til 3 meter høy og nesten like bred som høy, men de fleste busker jeg har sett holder seg mye lavere enn som så. Vil tro rundt 1.5 er mer normen.
* Blomstring: Blomstrer april mai, samtidig eller rett etter gullbusk. Får mange små rød-rosa blomster som henger i klaser. Busken kan bli meget blomsterrik om den beskjæres jevnlig. Blodrips får blå bær som fuglene liker. Det finnes en hvit navnsort (‘Elkingtons White’), men den tror jeg er meget sjelden.
* Herdighet: Ikke av de tøffeste. Kilder spriker noe. Minst H3, trolig H4, kanskje mer? (Les om herdighetssoner her)
* Voksested: Jo mer sol, jo mer blomstring. Utover det er ikke planten kravstor, men den liker ikke å tørke. Skal tåle endel vind og saltspray.

Beskjæring:
Om målet er en blomstrende busk så bør blodrips beskjæres jevnlig. Den skal da beskjæres med hva man kaller foryngelsesbeskjæring, hvilket vil si at man tar de eldste grenene helt ned til bakken, gjerne så mange som 1/3 av alle grener. Ellers fjernes kun døde grener og grener som er i veien.
Du kan også formklippe blodrips, feks klippe den på sider og topp for å danne en ryddig hekk, men da vil ikke busken blomstre så mye.

Humlefavoritt!
Blodrips er en skikkelig humlemagnet! Og tidligblomstrende humlemagneter er gull å ha. Da får alle de unge humledronningene en lett jobb med å skaffe maten de trenger for å komme godt i gang med årets familie :)
Du finner flere busker som er humlefavoritter her.

Din erfaring?
Jeg vil gjerne høre fra lesere som har erfaring med blodrips! Hvordan trives den i din hage? Hvor bor du (gjerne med herdighetssone om du kjenner den). Og ikke minst så vil jeg høre om du liker blodrips, eller om du ikke synes det er en plante å anbefale!
– Bruk kommentarfeltet her eller på Facebook.

The post Blodrips! appeared first on Moseplassen.