Quantcast
Channel: Planter – Moseplassen
Viewing all 143 articles
Browse latest View live

Svarte gåsunger!

$
0
0
salix
Veit du at gåsunger er blomster, og at det finnes masse ulike?

Snøkrokus ‘Roseus’

Så fin skatt jeg fant!

$
0
0
ungarsk-blaaveis
Blåveis er ikke bare blåveis, og den ungarske elsker å overraske!

Klosterklokker!

$
0
0
klosterklokke
Klosterklokker er den litt mindre kjente broren til snøklokkene. Jeg...

Her kjøper jeg økologisk dyrkede grønnsaksplanter!

$
0
0
gronnsaker
I år har jeg valgt å ikke så frø inne....

Vårblomstrende iris! Festlig alternativ til krokus og snøklokker

Kan du få en blåveis til å bli rosa?

$
0
0
blaveis-farge-3
I går viste jeg bilde av den vidunderlige rosa blåveisen...

Leserene deler: Krokus!

$
0
0
krokus-blomster
Med solen i serken og vinden i håret flørter krokusen med kamera, og oss :)

Russeblåstjerne – den blå blomsten som lager tepper i Oslos parker

$
0
0
russeblastjerne
Russeblåstjerna nitrives i trist småtørr mørk plen. Sånn plen i...

Hurra, tulipanen har formert seg :)

Fuglestjerne. Søt, men ikke la deg lure…

Magnoliaen blomstrer :)

Anemonella

Se, en knopp!

Forglemmegeisøster ‘Mr Morse’

$
0
0
mr-morse

Forglemmegeisøster. Et langt men beskrivende navn på en yndig plante. Navnet kommer av likheten blomstene har med forglemmegei.

Forglemmegeisøsters vitenskaplige navn er Brunnera Macrophylla, I sin “naturlige” form har forglemmegeisøster blå blomster og grønne blader. Den er også fin, men ikke spennende. Men, som med så mange blomster så har gartnerne med stor tolmodigehet og iver kultivert frem en rekke interessante navnsorter.

forglemmegei-soster-2

Nå er det smak og behag hvilken av de ulike navnsortene man foretrekker, men for meg er det ingen tvil – favoritten heter ‘Mr Morse’. Den har et gørrlekkert bladverk som er dekorativt i bedet fra vår til høst, og nå på vår/forsommer har den i tillegg de nydelige små blomstene, som for ‘Mr Morse’ er hvite! (De fleste andre navnsorter har blå blomster)

mr-morse-2

Stell av forglemmegeisøster:
Jeg opplever forglemmegeisøster som en lettstelt plante. Her får den ikke noe spesialbehandling utover hårklipp ved behov.
– Herdighet: H8! Det vil si alle norske hager
Obs: jeg har selv erfart og hørt fra andre at de plutselig kan dø ut over vinteren, så selv om de er herdige til H8, så er dette ikke den trassigeste stauden i hagen.
– Trives både i sol og halvskygge
– Liker ikke å tørke ut
– Trolig ikke godt egnet der det blåser mye, det vil nok gjøre bladene stygge fort.
– Er enkel å dele!
– 30-50 cm høye
– Når bladverket blir stygt så klipper du ned hele planten, så kommer det raskt nye blader. Mine får to stussinger i løpet av sommeren, da står de fine forbi frost.

mr-morse-5

Bladverk!
Jeg må nesten få presisere dette med at mange av forglemmegeisøstestrene har flott bladverk. I tillegg er dette tett og lavt nok til at planten er en god bunndekker. Å bruke stauder med bladverk som ikke bare er grønt gjør mye for heltetsinntrykket av bed. Bladverket danner en kontrast mot alt det grønne, og det løfter hele bedet og er både fokus og bakgrunn på en gang, spesielt om man lar de danne tepper eller gå igjen flere steder i bedet.

Hvor kjøpe:
Forglemmegeisøster får du i praktisk talt alle hagesentra. Akkurat hvilken navnsorter du finner varierer mye, og akkurt denne ‘Mr Morse’ er nok ikke den enkleste å finne, men hagesentere som satser på bredt staudeutvalg har den, så oppsøk de og spør!

mr-morse-3

Pst: Er det interesse for det så kan jeg godt skrive om noen av de andre navnsortene også, pip ut i kommentarfeltet, og fortell gjerne om dine egne favoritter!

 

The post Forglemmegeisøster ‘Mr Morse’ appeared first on Moseplassen - livet i hagen.


Storkonvall – herdig og skyggetålende humlefavoritt!

$
0
0
storkonvall-staude-4

Noen planter har alt!

Storkongvall, Polygonatum multiflorum, kan sies å være en av disse:
– Den er vakker, med et unikt utseende
– Den er robust med herdighet på H6-H7 og stayerevne som gjør at den ikke dør ut sånn uten videre
– Den trives både i sol og skygge, og forventer ikke noe spesialbehandling
– Den er nyttig, i dette tilfellet en god matplante for humlene

storkonvall-staude-3

Jeg vokste opp med storkongvall. Som så mange andre stauder i min barndomshage så er dette en plante med lange tradisjoner i norske hager. Med rette for kommer den først inn i hagen så dør den ikke ut, men den tar heller ikke over i bedet. Veloppdragne og lite kravstore hagegjester kan vi like!

Oppdaterert: En leser fortalte i kommentarfelt på FB at hos henne sprer den seg ivrig, såpass ivrig at hun synes den er litt uoppdragen! Så der tok jeg altså feil! Selv om den etter min erfaring holder seg i ro, så kan den tydeligvis trives godt nok til å være riktig rampete i bedet.

storkonvall-staude-5

Hvordan dyrke storkonvall:
– Herdig: H6-H7 (les om herdighetssoner) LENKE
– Trives både i sol, halvskygge og skygge
– Blir 60-80 cm høy, dette varierer noe på alder, hvor mye vann og lys den får, og trolig litt på hybriden også.
– Alle typer jord ser ut til å være ok, jeg har sett flotte eksemplar både i leirjord og i sandjord, men den trives ikke med å stå tørt.
– Blomstrer med hvite blomster på forsommer (mai-juni)
– Kan få røde eller blå bær (mine gjør ikke det)
– Kan enkelt formeres ved å dele rotklumpene

storkonvall-staude-2

Hvor skaffe:
Sjekk blant skyggeplantene på ditt lokale hagesenter, står den ikke der så spør! (spør alltid om du leter etter noe du ikke finner, det er ofte gull gjemt). Og gå på plantemarkeder, og spør venner med nye eller gamle hager om du kan få en bit av de. Trassige gammeldagse stauder som disse kan det stå en tue av i en glemt hage.

Giftig:
Ja, storkongvall er klasifisert som giftig og du skal ikke spise noen del av planten, hverken blader, stengel, rot eller bærene. Men jeg har ikke funnet noe som får meg til å tro at det blir mer enn ubehag og oppkast av å beite på den.

storkonvall-staude

Hvor passer storkonvall:
Jeg har en tue storkonvall i den naturaliserte delen av hagen og det er en setting den passer godt i. Samtidig har jeg også sett den være pen i bed hjemme hos mine foreldre, og jeg tror nok at den kunne være flott i krukker også, om du har mange nok krukker til at den kan være “kjedelig bakgrunn” det meste av året. Den roper ikke akkurat nemlig og kan vel anses å være kjedelig når den ikke blomstrer. Men om du ønsker en arkitektonisk stilig plante med hvitgrønne beskjedne blomster så kan dette være planten for deg!

The post Storkonvall – herdig og skyggetålende humlefavoritt! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Løytnantshjerte!

$
0
0

loytnantshjerte-2

Helt utrolig, men jeg har nå prestert å blogge i over åtte år, uten å skrive om løytnantshjerte! På tide å rette på det :)

Løytnantshjerte tror jeg er en av de vanligste staudene våre, med rette. En skikkelig bestemorblomst som også finner veien inn i moderne hager. Den er vakker, den er unik, den takler både sol og halvskygge og den er herdig helt til H8.

De fleste kjenner løytnantshjerte som en rosa og hvit blomst, slik du ser på bildet øverst. Du kan også ganske lett finne i salg en som har hvite blomster og et lysere bladverk under navnet ‘Alba’. Veldig vakker. Min erfaring er at ‘Alba’ er noe mindre voksevillig enn sin rosa søster. I tillegg finnes det en rekke ulike navnsorter med røde, rosa og kremgule blomster, og med gulere bladverk. De er nok vanskelig å finne til salg her i Norge, men her er noen navnsorter: ‘Gold Heart’ og ‘Valentine’.

loytnantshjerte-4

Hvordan dyrke løytnantshjerte:
– Trives både i sol og halvskygge, trolig kan den greie mer skygge enn halv også.
– Det naturlige habitatet er i skogbunn hvor det er løs jord og rikelig med fukt og næring, men god drenering. Den trives fint i vanlig hagejord, men tørr skrinn jord vil ikke være egnet.
– Herdig til H8 (les om herdighetssoner)
– Blomstrer mai-juni, blir ca 60-70 cm høy
– Bladene visner tidlig ned. Dersom du klipper vekk alle blader etter blomstring så skyter den nye friske blader, og du kan være så heldig å få en bonusblomstring på høsten. Om du ikke klipper ned så bør den stå sammen med andre planter som fyller ut plassen dens.
– Har litt sprøtt rotverk, men kan godt deles.

loytnantshjerte-5

Navnet!
Det norske navnet er løytnantshjerte, som er likt svenske löjtnantshjärta og dansk løjtnantshjerte. Engelskmennene har gått for en egen variant: Bleeding Heart. Navnene kommer direkte fra blomstens fasong. Det norske navnet henspeiler visst på at det er en liten liten jomfru i dydig hvitt undertøy inne i løytnantens røde hjerte, på engelsk refererer navnet til at hjertet har bristet og blør, og det finnes flere andre små historier hvor man plukker fra hverandre blomsten og ser små symboler.

Og når jeg først snakker navn så får jeg jo nevne at blomstens vitenskaplige navn har endret seg. Det var tidligere Dicentra spectabilis, det er nå Lamprocapnos spectabilis. Relativt ny endring, så ikke så rart om dette er nytt for deg.

loytnantshjerte

Jeg har ikke løytnantshjerte selv. Ikke for noen annen grunn enn at jeg ikke kan ha alt, for jeg synes absolutt den er fin. Men min mor har masse, og i dag fikk jeg en stor bukett på døren fra min snille mor. Synes de ble aldeles praktfulle i en stor gammel krukke, eller hva? :)

The post Løytnantshjerte! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Aïcha ble årets første rose!

$
0
0

aicha-rose-9

Det er alltid spennende å se hvilken av rosene som springer først ut, og i år var det veldig overraskende ‘Aïcha’ som vant. Plutselig sto hun der med sine store gule blomster og skinte om kapp med selveste solen. Damen er smart og hadde lagt noen grener ned mot muren hvor det er litt varmere, og dermed fikk hun æren av å åpne ballet.

‘Aïcha’ er en av hagens nyere roser så jeg har ikke så mye erfaring med henne, men hun skal være en bra dame som ikke er hverken sær eller har lett for å bli syk. Sånt liker jeg! Hun ble til i Danmark i 1959, av den danske roseforedleren Valdemar Petersen, og roseklassifiseringsmessig så er hun en pimpinellrosehybrid.

aicha-rose-3

Fakta hentet i “rosebibelen”
(Rosor för nordiska trädgårdar, buskrosor. Tror ikke den er i salg lengre)
– Herdighet H6
– Kan bli opp til 2.5 meter høy (men kan naturligvis holdes lavere)
– Relativt store doble gule blomster med nydelige støvbærere
– Hovedblomstring fra juni og inn i juli, og så en svakere 2. blomstring på slutten av sommeren
– Dufter
– Frisk og lite kravstor
– Sinnsvakt tornete grener

aicha-rose-7

aicha-rose-5

Pst: Husk at roser med åpent matfat, altså slike hvor du kan se støvbærerene, er strålende matplanter for humler. Velg enkle og doble roser fremfor fylte, så får du en ekstra nytteplante i hagen :)

aicha-rose-6

Hurra for sola, både den på himmelen og den i bedet :)

The post Aïcha ble årets første rose! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Se så vakker ordinær “krydderplante” salvie er!

$
0
0
salvie-humle

Aller først: Liker du blomsterkranser? Klikk deg inn på Moseplassens facebookside kl ni i kveld, jeg sender live mens jeg binder en krans, og forklarer hvordan :)

Salvie har vist seg som en skikkelig genial hageplante hos meg. For noen år siden kjøpt i potte på matbutikken, plantet i bakken, og nå har den gladlig spredt seg og blitt delt og gitt vekk av flere ganger.

Det finnes flere ulike salvier, både krydderurter, sommerblomster og stauder. Den vi kaller bare salvie, og som vi bruker i som krydderurt til matlaging har vitenskaplig navn Salvia officinalis . Jeg er usikker på herdighet, men veit den tåler H5, kanskje mer? Del gjerne erfaring. Det er i allefall verdt å prøve, om du liker smaken, eller utseendet.

salvie

For ja, salvie er pen! Bladverket er kledelig grålig (ganske grønn nå, men blir gråere utover sommer og høst), og så har den aldeles bedårende blomster! Ikke like entusiastiske som prydsalviene, men absolutt pen, eller hva?

Salvie har litt buskaktig vekst, ala slik lavendel vokser. Du kan selv velge om du vil beskjære eller ikke. Jeg klipper halvparten av mine tilbake på våren, og lar den andre halvparten stå, de som ikke er klippet blomstrer nå, de andre først senere i sommer.

salvie-3

Selv liker jeg ikke smaken av salvie, men jeg synes som sagt den er pen, og humlene elsker den, så hos meg er salvien hjertelig velkommen. Hva med deg?

salvie-2

Pst: Flere flerårige urter som kan overleve ute en norsk vinternatt finner du her

The post Se så vakker ordinær “krydderplante” salvie er! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Villrose har sneket seg inn på stjerneplass!

$
0
0
steinnype-4

For lenge siden dukket det opp en frøsådd liten rose i hagen. Jeg er veldig glad når hagen gir meg gaver, og nysgjerrig som jeg er lot jeg den stå, og håpet det var noe spennende…

I fjor blomstret den endelig og avslørte at den slettes ikke var spennende. Vakker – ja absolutt, men rimelig ordinær :)

steinnype-2

Det viste seg at jeg, på hagens mest synlige plass, har ett eksemplar av den rosen mange kaller nyperose eller villrose, men som egentlig heter steinnype. Vitenskaplig navn er Rosa canina, og på engelsk kalles den derfor Dog rose.

Rosen har noen aldeles bedårende små blomster, akkurat denne i en lys rosa tone, men den finnes også i hvitt og sterkere rosa. Blomstene er enkle, med kun fem kronblader, og humlene eeeelsker den! Blomstrer nå og en liten stund fremover, men har ikke lang blomstring. Til høsten kommer det massevis av flotte røde små nyper, som naturligvis er spiselige.

steinnype

Selv om den er flott der den står nå, så skal ikke steinnypen skal bli stående i akkurat det bedet. Delvis fordi busken etterhvert blir for høy og uformelig og ikke interessant nok året gjennom, og delvis pga rotskudd. Men, oppe i “moseskogen” (naturtomta) passer denne rosen perfekt, så etter at den har blomstret av så klipper jeg den ned og flytter den dit.

Har du lyst på en omfangsrik rose som greier seg selv under karrige forhold så kan steinnype være et alternativ. Den er herdig til H6, og takler både god hagejord og temmelig skrinn og tørr jord. Og takler vind. Lite utsatt for sykdom, og generelt villig og grei. Danner rotskudd, så jeg anbefaler den altså ikke i bed, men som solitær kan den bli flott. Blomstrer på gamle grener, så den skal ikke klippes tilbake, men kan med fordel foryngelsesbeskjæres (hvilket vil si at når du beskjærer så tar du gamle grener helt ned til like over bakken)

steinnype-5

LES MER:
– Enkle og doble roser er strålende humlematfat! Se en rekke andre humlefavoritter her, og gjør ditt for å gjøre den viktige humlas liv lettere :)
– Skal du kjøpe roser i sommer? Her forklarer jeg hvor dypt du skal plante rosene, og viser veldig pedagogisk hvorfor det er så viktig å plante de dypt nok!
– Rosa står midt i bedet jeg har fått hjelp til å gjøre om nå i sommer. Om du ikke har sett bloggposten allerede, så anbefaler jeg den :)

steinnype-rosebusk

The post Villrose har sneket seg inn på stjerneplass! appeared first on Moseplassen - livet i hagen.

Viewing all 143 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>