Quantcast
Channel: Planter – Moseplassen
Viewing all 143 articles
Browse latest View live

Rabarbra som prydplante, i bed og krukke :)

$
0
0

Jeg er så glad i rabarbraen min! Jeg har nå alltid synes rabarbra var en interessant plante, og jeg har sett den brukt som prydelement i store fancy kjøkkenhager, men det var først når jeg fikk den opp i en krukke at jeg forsto hvor vakker den faktisk er. For nå som den står alene så kommer den så godt frem, både stilkene og de store fine bladene, og blomstene.

Og ja. Jeg har altså rabarbra i krukke. Det har gått fint. Planten har stått i samme krukken siden i fjor vår, og vokser og stortrives. Krukken fikk lokk på seg i vinter, men ellers ikke noe spesialbehandling. Lokket var for å forhindre at jorden ble dyblaut før den fraus, du oppnår akkurat det samme ved å sette krukken innunder et takutstikk. Om det er nødvendig veit jeg ikke, men det var da enkelt å gjøre. Om du vil ha rabarbra i krukke så vær oppmerksom på at den er meget tørst. Så jo større krukke jo bedre med mindre du vil vanne daglig..

De første bladskuddene

Men nå til rabarbraens strålende prydfakter:
Rabarbra har kanskje de kuleste skuddene på våren. Når de først kommer opp så kan de se ut som små hjerner! Og så er det bare å følge med, for nå kan det gå fort. Bladene kommer først, så i mai-juni blomstene.

Du kan praktisk talt se rabarbra gro, dette er tatt fem dager etter forrige bilde!
Knoppene til blomstene på rabarbra
Rabarbraknopper

Blomstene forundrer enkelte, for de forbinder ikke rabarbra med blomster. Men joda, den blomster. Noen slag mer enn andre. Jeg veit mange fjerner blomstene da de mener blomstringen gjør bladene mer treene i smak, om det stemmer eller ei veit jeg ikke, jeg beholdt nå iallfall mine på i år :)

Rabarbrablomster

Skudd og blomster er vel og bra, men det er bladene som er høydepunktet. De stoooore bladene med de røde stilkene. Når planten står fritt i en krukke så kommer både blad og stilk godt frem, og jeg har ingen problemer med å anse rabarbraen min som like mye prydplante som matplante!

Har du lyst til å lese mer om stell av rabarbra, eller lage noe godt av rabarbra, så anbefaler jeg denne bloggposten :) 

Hvordan dyrke rabarbra, og 35 rabarbraoppskrifter!

Denne bloggposten Rabarbra som prydplante, i bed og krukke :) ble først vist på Moseplassen Moseplassen.


Kjempesteppelys, superhøy og superflott løkblomst

$
0
0

I dag oppdaget jeg en (for meg) ny løkblomst! Superhøye og superflotte sto de utenfor slottsparken mot Nationalteateret og virkelig lyste opp i det ellers ganske nyplantede bedet.

Vidunderene heter (så langt jeg kan forstå) kjempesteppelys, Eremurus robustus. Dansk navn er kleopatras nål og det brukes også i Norge.

Kjempesteppelys forran berberis

Jeg har null erfaring med Kjempesteppelys selv, men Hageselskapets udmerkede bok «Løker og knoller» sier at den er herdig til H5, blir opp til to meter høy, og blomster med lys rosa blomster i juni-juli.

Kjempesteppelys er plantet sammen med noen lave store prydløk (allium). Og så er det teppe av sommerblomster forran

Kjempesteppelys ønsker å stå i full sol, og både boken og internett påpeker at den absolutt ikke liker å stå våt. Spesielt viktig at den ikke er våt om vinteren, men jeg ser en par dyrkere påpeker på nett at den ikke takler så godt å være våt på våren heller. Samtidig liker den visst ikke å tørke helt ut heller, og den vil ha raust med næring i vekstsesongen…

Så neppe den enkleste av løkblomstene, men gosj så flott den er når man får det til!

Kjempesteppelys

Dette er helt tydelig en humlefavoritt, det summet rikelig med både humler og bier rundt de. Og det kan vi jo like!

Men mest av alt liker jeg at kjempesteppelys skaper høyde i bedet :D

Om du ble inspirert nå så kan det hende du finner den tilsalgs ferdig drevet i et hagesenter, eller du venter til høsten og kjøper den som løk.

Når jeg så disse så ante jeg ikke hva det var, men jeg la ut bilde med spørsmål på Instagram, og fikk hjelp av lesere. Tusen takk til @ingro_7 @blomsterogstaal @knoevla og @enlitenhage for identifisering. Helt gull!

Har du erfaring med kjempesteppelys / kleopatras nål så håper jeg du vil dele den med oss!

Denne bloggposten Kjempesteppelys, superhøy og superflott løkblomst ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

Eros, skjønn lav rosa-lilla allium

$
0
0

Prydløken Allium ‘Eros’ er et helt nytt bekjentskap, og den ga absolutt mersmak!

Dette er en av mange løkblomster jeg har prøvd i krukker i vinter. Det har vært litt variabelt hva som greide seg gjennom min vannskjødsel og en krevende vinter (kommer oppsumering når vi nærmer oss løksalget i august), men både etter min lille erfaring og internetts beskrivelser så fremstår Eros som en som takler motgang godt, og det påpekes sågar at den gjerne øker i antall om den trives.

‘Eros’ er relativt lav (hos meg 25 cm men pakken sier den kan bli 35 cm høy). Den har rosa-lilla blomster, skjønne små stjerner som står i en halvkule på lange slanke stilker.

Allium Eros har et relativt lite blomsterhode, med stjerneformede rosa-lilla blomster
Liten og søt allium!

Det kan være greit å påpeke at denne prydløken som alle prydløker får stygt bladverk. Det begynner å visne ned allerede mens den blomstrer. Så det er ikke planten for perfeksjonister. Men jeg setter stor pris på den som en beskjeden liten sak, og tenker den vil passe ekstra godt som underplanting i et skogbryn ol, gjerne sammen med enda lavere stauder.

Det finnes mange flotte alliumer, min favoritt er en høy hvit som heter ‘Mount Everest’, les om den her!

Prydløk, Allium ‘Mount Everest’

Denne bloggposten Eros, skjønn lav rosa-lilla allium ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

Klatrehortensia – genial både i sol og skygge

$
0
0

Jeg slår et slag for klatrehortensiaen som en av våre beste klatreplanter! Den er både villig og herdig, har nydelig blomstring, takler både sol og skygge, krever ikkeno stell, og blomstene er nyttige for humlene!

Klatrehortensia, Hydrangea petiolaris (og Hydrangea anomala), er igrunnen en busk med klatreegenskaper. Gamle grener tykner til, og nye grener skyter ut fra disse. Dermed kan den vokse seg rimelig høy og bred, får den støtte så kan den faktisk greie å komme seg åtte meter oppover! Den skyter fra gammel ved og tåler godt beskjæring.

Klatreegenskap:

En viktig del av at dette er en så god klatreplante er at den er ekstremt flink til å finne feste. Alle grener har anlegg for å sende ut små «klør», som fester grenen til hvasomhelst. Dersom det er litt løst og litt fukt å finne der den fester seg så vil disse klørne bli til røtter. Det betyr at klatrehortensia er svært enkel å formere, det er bare å legge en gren mot jorden, og så klippe av på hver side når det er dannet røtter :)

Denne grenen har ligget mot jord og da dannes det røtter

Advarsel: Klatrehortensia bør ikke få klatre direkte på husveggen!

Når jeg nå skryter så mye av klatrehortensiaen så er det viktig at du forstår at den også kan gjøre ugang. Disse klørne kan bore seg inn i underlaget, og det igjen kan føre til fuktskader. Du bør derfor ikke la den klatre mot murpuss eller mot panel. Sett heller et espaielr forran veggen og la klatreplanten gå i det. Det er dessuten slik at klørne vil sitte igjen på underlaget om du en dag fjerner planten. Jeg synes faktisk slike spor er ganske kult, men ikke alle er så glad i den type patina ;)

Merker etter fjernede klatrehortensiagrener

Blomstene, og reklameplakaten…

Jeg har flere ganger fått spørsmål fra lesere som lurer på hvorfor det kommer så få blomster på klatrehortensiaen deres. De får mange og store blomsterhoder, men bare en par blomster pr..

Sannheten er at det du tror er blomsten, bare er en reklameplakat dannet av det som kalles høyblader. Blomstene er de litt mer uunselige grønne greiene mellom… :)

Humler elsker klatrehortensia
Humler veit forskjell på blomster og reklameplakater ;)

Humlefavoritt!

Og ja, klatrehortensia er en nyttig blomst for humler og bier, de er summende glade over det rikholdige matfatet :)

Klatrehortensia blomster og bie

Hvor kan man dyrke klatrehortensia?

Klatrehortensia er satt til herdighet H6, det vil si at den kan vokse i et meget stort antall av norske hager. Det er ikke mange av dere som bor tøffere enn det! Les om herdighetssoner her, der finner du lenke til kart så du selv kan finne ut hvilken herdighetssone du bor i, det er det gull å vite.

Den vil få flest blomster i sol, men takler godt full skygge. Og klatrehortensia har ingen sære preferanser på jord, den tar det den får, men vær klar over at den bruker noen år på å etablere seg før den blir en ivrig klatrer. Det gjelder forresten de fleste av de flerårige klatreplantene, de må lage rotnett før de kan forventes å ta over verden med grenene sine.

Høstfarger :)

Hvor kan man kjøpe klatrehortensia?

Klatrehortensia er helt standardvare, spør på ditt lokale hagesenter! Eller, finn noen som har og se om det er en gren som har rotet seg og kan bli til en plante til deg :)

 

Har du klatrehortensia? Legg gjerne inn bilde i facebooktråden, er så gøy å se hva som gror i hagene deres!

Denne bloggposten Klatrehortensia – genial både i sol og skygge ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

Japansk klatrehortensia. En lekker ny klatreplante!

$
0
0

I dag vil jeg vise deg en japansk tremenning av vår vanlige klatrehortensia. På avstand kan klatrehortensia og japansk klatrehortensia se ganske like ut, men om du ser nøye på blomsten så er det markant forskjell, og enkelte av navnsortene byr på spennende bladverk, og sågar rosa «blomster»!

Fakta om japansk klatrehortensia, Schizophragma hydrangeoides:

  • Klatreplante, har samme type gripere (røtter) som klatrehortensia
  • Kan bli 12 meter høy, men i Norge er nok halv høyde av det mer sannsynlig.
  • Herdighet: Har ikke gode nok kilder til å si for sikkert. Internett foreslår H3, men jeg lurer på om det kan være litt mer. Har du erfaring? Del!
  • Blomstrer i juli (juni)
  • Blomstene sitter i store skjermer og har høyblad som blikkfang. Men til forskjell fra klatrehortensiaene så er høybladet kun ett blad, ikke en «blomst».
  • Foretrekker sur jord, liker ikke å tørke, og vil ha løs humusrik jord.

Navnenerding:

Japansk klatrehortensia/ slynghortensias botaniske navn er Schizophragma hydrangeoides. Og ja, her må jeg få lov å nerde litt på navnet. Du ser der det står hydrangeoides? Det betyr faktisk «hortensialignende»! Dette er jo ikke en hortensia, men den ligner såpass at det ble inkludert i navnsettingen. Såda veit du det, når du ser -oides i de botaniske navnene betyr det «ligner».

Engelsk navn er Japanese hydrangea vine. På svensk heter den skenhortensia, og på dansk har jeg ikke funnet noe navn.

Navnsorten ‘Moonlight’ har sølvaktige blader med tegninger

Navnsorter og utseende:

Jeg har navnsorten ‘Moonlight’ og det er den som er avbildet her (med unntak av ett av ‘Rose Sensation’). Moonlight har hvite blomster og pene sølvtegninger på bladene, og beskrives en par steder som mer villig enn den rene arten. Det finnes flere andre navnsorter også: ‘Roseum’, ‘Strawberry leaf’ og ‘Platt Dwarf’, mf . Hagebloggen The Plant Hunter har bilde og beskrivelse på noen av de, sjekk den ut!

Navnsorten ‘Rose Sensation’ får rosa høyblader

Hvordan dyrke japansk klatrehortensia:

Japansk klatrehortensia vokser naturlig i skogene i Japan. Der er den vant til at det er delvis skygge på nedre del av kroppen og sol i håret, og det er slik den foretrekker å ha det også i våre hager. Den liker nemlig ikke å tørke ut, så da kommer litt skygge godt med til den er klar for verden. Ellers foretrekker den altså sur jord (min står dog i vanlig jord fordi jeg ikke oppdaget surjordsønsket før jeg gjorde reseach for bloggposten). Den er visst ikke så glad i vind.

NB: Japansk klatrehortensia bruker tid på å etablere seg, flere år, men når den så har falt til ro og fått utviklet ett godt rotnett så vil den kunne legge på seg en meter i året. Det kan lønne seg å kjøpe et stort eksemplar, ellers kan det ta ulidelig lang tid før det blir fart på sakene.

Kan japansk slynghortensia bo i krukke?

Jeg har min plante i krukke, det anbefaler jeg ikke egentlig.. Delvis fordi den ikke liker å tørke og ikke liker vind, og delvis fordi den i teorien ikke er herdig nok til å takle krukke i Oslo. For å kompensere for utfordringene så står den på skyggesiden av huset, og jeg er flittig med vanningen. Men ja, min japanske klatrehortensia greide seg faktisk ute gjennom en hard vinter, så blir det spennende å se om det går bra i årene fremover. (Den må snart få en større krukke da).

Obs. Moonlight har hos meg to farger på bladene. De eldste (se nederst) er nydelig grå, mens de yngste øverst er gulgrønne. Jeg husker ikke hvordan dette forandrer seg utover sesongen.

Hvor skaffe japansk slynghortensia…

Ja, det var det da.. Dette er ikke akkurat en vanlig klatreplante, så har du lyst på denne så må du på et hagesenter som satser på utvalg. Jeg kjøpte min i fjor på Vegge gård (gartneri nær Horten, de har litt utvalg i år også). Faktisk så kjøpte jeg en ‘Moonlight’ og en ‘Roseum’ for maaange år siden på Ramme gård også, av Tommy, men de var bitte små og ville aldri vokse så de ble igjen i gamlehagen.

Humla er så ivrig at den her har jaktet ned de første åpne blomstene mellom alle knoppene.

Humlefavoritt!

Yes. I likhet med klatrehortensia så er japansk klatrehortensia en superbra pollinatorplante. Her virkelig summer det på balkongen for tiden :D Se gjerne video på Instagram!

Håper denne nyheten falt i smak, og om du vil lese mer om tremenningen eller om pollinatorvennlige busker så finner du det nedenfor:

Klatrehortensia – genial både i sol og skygge

20 tidligblomstrende busker til glede for deg og humla!

Denne bloggposten Japansk klatrehortensia. En lekker ny klatreplante! ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

Frøstjerna ‘Elin’, to meter høy blomstrende sky!

$
0
0

Noen planter får en ekstra plass i hjertet uten at jeg helt kan begrunne det. Elin er en slik :)

Elins fulle navn er Thalictrum ‘Elin’. Hun er en frøstjerne-hybrid, krysset frem fra Thalictrum rochebrunianum og Thalictrum flavum glaucum. Sjarmerende nok er Elin døpt opp etter moren til gartneren som krysset den frem, en svenske med navn Rune Bengtsson.

Kjappe fakta om ‘Elin’ Frøstjerne:

  • Pent bladverk som danner en relativt lav tue. Bladene er flikete og ligner på akeleie, og har en relativt mørk og litt blålig farge
  • Blomstenene står på lange stive stilker og kan bli opp til to og en halv meter høy. Blomsterknoppene er lilla, og springer ut i lyse gulhvite bustetroll-blomster
  • Blomstrer juli-august
  • Herdighet: Dette er en hybrid og jeg har ikke funnet god kilde på herdighet, men, tipper H5 eller mer.
  • Hun foretrekker næringsrik og fuktig (men drenert) jord
  • Kan vokse i både sol og halvskygge
Bladene, større enn på akeleiefrøstjerne (iallefall større enn på akeleiefrøstjerner jeg har hatt)

Hvorfor jeg elsker Elin:

Ja, det er det da… Ser du isolert på de ulike egenskapene så er kanskje ikke Elin så spesiell. Hun har ikke de vakreste blomstene av frøstjernene. De er flotte, men ikke fantastiske. Hun har pent bladverk, men ikke penere enn mange andre frøstjerner. Hun har mørke stilker, men det har også mange andre.

Nei, jeg tror at det som gjør at Elin tok plass i hjerterota er høyden. Hun rager over hodet mitt, også når hun sto i bed! Og så teller det jo at hun er veldig gjennomført, med mørke blader og mørk stilk og mørke knopper og de kule duskene.

Og så er jeg veldig sjarmert av at småfuglene elsket henne. Stakkars damen… På Nordstrand sto hun midt i utsikten, og det synes småfuglene var riktig praktisk. Elin bøyde seg litt, men fant seg i galskapen.. Noen år fikk hun jo støtte, men slettes ikke alle, og det gikk bra uansett. Nå hører det jo med til historien at jeg ikke gjødsler med nitrogenrik gjødsel, nitrogen er bra for mye, men blir det mye av det kan det bla gi svakere blomsterstilker.

Oppbinding. Jeg stikker ned en tynn pinne eller stålstag langs med stammen og binder inntill, bare sånn for sikkerhetsskyld

Jeg har hatt Elin i minst seks år, og det var helt selvfølgelig at hun skulle bli med på flyttelasset fra gamlehagen. Egentlig ikke en plante jeg ville anbefale andre å prioritere i en krukkehage, for det er ingen overveldende blomstring og hun liker ikke å tørke, men hun er helt riktig for meg, og nå er jeg spent på om småfuglene på Frogner faller for henne også :)

Pst: Har du sett helgens bloggpost fra balkongen? Elin er med midt i den store krukkegruppen :)

Sommerfine balkongen :)

Denne bloggposten Frøstjerna ‘Elin’, to meter høy blomstrende sky! ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

Martagonlilje – en romantisk bestemorshageblomst!

$
0
0

Martagonliljer er vakre, unike og en av mine favoritter. De kler spesielt godt en gammeldags romantisk hage, hvor de kan tyte opp fra bed med sine høye frie spir.

Barndomshagen min har mye martagonliljer. Noen i bedene, men der den virkelig trives er inni en stor syrinbeplantning. Der sår den seg selv og har laget en hemmelig liten blomsterskog. Du ser den nesten ikke utenfra, men når du så stikker hodet inn er det reneste alveland.

Kjappe fakta om martagonlilje:

  • Løkplante, kan så seg selv men det tar mange år før den er blomstringsklar
  • Superherdig! Takler H7, så denne går i praktisk talt alle norske hager
  • Kan stå i både sol og skygge, liker næringsrik og hummusrik jord.
  • Kan bli opp til 150 cm høy, om den er gammel og trives
  • Blomstrer midt sommer
  • Gammel kulturplante, har lang historie i norske hager
SumSum! humla liker også martagonliljer :)

Litt om navnet:

Martagonliljer sitt botaniske navn er Lilium martagon. Martagon er det tyrkiske navnet på turban, og blomsten fikk dette navnet på 1600 tallet. Skjønner jo godt det, blomstene kan godt se litt turbanaktige ut. På norsk ble altså dette til martagonlilje, men det finnes et annet norsk navn også: krølllilje (krøll-lilje). Også høyst forståelig navnsetting, kronbladene krøller seg jo virkelig bakover.

Ulike farger og navnsorter:

Det vanlige er martagonliljer i nyanser av rosa-lilla. Den er også relativt vanlig i hvit. Og for plantesamlere finnes det også masse spennende navnsorter av martagonliljer. Så du kan få de i orange og gul og ulike tegninger, mm. Jeg må si at jeg ikke er så fascinert av navnsortene, her er orginalen best, i mine øyne, men vi trenger da ikke alle å like det samme :)

Som du ser kan martagonliljer både formere og forville seg. Da bør de nok stå en plass hvor de får stå i fred, for det tar svært lang tid fra frø til plante. Dessverre er min erfaring at martagonliljer er vanskelige å flytte, så om du sår de for å ha i hagen bør de nok sås enten direkte der de skal gro, eller i potter.

Men kanskje du har andre erfaringer? Eller noe annet du ønsker å fortelle oss om martagonliljene i hagen din? Bruk kommentarfeltet her eller på Facebook, alltid gøy å høre fra dere, og jeg veit mange har martagonliljer i hagen, eller husker den fra besteforeldres hage :)

Denne bloggposten Martagonlilje – en romantisk bestemorshageblomst! ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

Sargenteple. Vakker blomstring og vakre bær!

$
0
0

Sargenteple, (Malus toringo var. sargenti), er flott! Kan brukes både i en frittvoksende hekk (altså ikke-klippet) og som prydbusk. På våren/forsommeren får sargenteple nydelige hvite blomster, på høsten noen like flotte røde frukter.

Dette foto av Maja Dumat, (CC BY 2.0)

Blomstene på sargenteple ser ut som epleblomster, men er mindre og sitter i grupper. Blomstringen kan bli såpass at hele busken blir hvit. Blomstrer i mai-juni.

Sargenteple, liten rød frukt, ser ut som bær

Fruktene på sargentepple er relativt små og ser mer ut som bær. De holder seg pene utover høst og vinter og er spesielt vakre på naken gren, men min erfaring er at fuglene som regel har spist de opp lenge før vinteren kommer…

Sargenteple som hekk

Busken kan, avhengig av navnsort og voksested, bli fra en til tre meter høy, og i noen tilfeller høyere. Den er herdig til H6, hvilket betyr at den er ganske tøff og kan bo hos de fleste av dere lesere. Trives best i full sol, tåler godt vind.

Kan beskjæres, men om du ønsker blomster og frukt bør du begrense deg til å jevnlig ta ut noen gamle grener. Da får du maks blomstring, og kan samtidig holde busken lavere og tettere.

For meg er det fruktene på sargenteple som gjør attråverdig, og blomstene da. Selve busken er vel ikke allskens å rope hurra for i vokseform, den kan bli litt sprikete og kjedelig. Men fruktene er virkelig vakre, og har du engang sett en flokk fugler gasse seg i en slik busk så er det vanskelig å ikke bli sjarmert :D

Har du lyst på flere tips til busker og trær som kan glede fuglene så har jeg illustrert liste her. 

Sargenteple busk med bær

Denne bloggposten Sargenteple. Vakker blomstring og vakre bær! ble først vist på Moseplassen Moseplassen.


Stær og trær :)

$
0
0

Stær pleier å samle seg i store flokker på høsten. Har du stått under en slik flokk mens de flyr over hodet ditt, eller enda bedre letter fra ved siden av deg? Det kan være virkelig fascinerende, og ganske så magisk.

I hagen til Maria i Horten kan jeg ofte oppleve en slik flokk. Og sist jeg var der landet de i hagen, på ett assortert utvalg trær :)

Disse to luringene sitter i en av hagens mange lønner: Asklønn Acer negundo ‘Kelly’s Gold’. De unge bladene er i denne fargen året gjennom, ikke høstfarger dette altså. Herdighet H3

Kanelsørbøk, Nothofagus antarctica, er et artig lite tre. Det har små blader som minner om unge bjørkeblader, treet dufter kanel på våren, og det er verken i slekt med bjørk eller bøk.. Fint og luftig utkikkspunkt! Herdighet H4.

Fremfor kanelsørbøken står det et hengehjertetre, Cercidiphyllum japonicum ‘Pendulum’. Beklager at det er så uskarpt, kamera var litt påvirket av meg og mer opptatt av kanelsørbøken.. Hengehjertetrær kan bli veldig fine, men de er gjerne ikke så fine når de er unge, da blir det mest gren og bøy og lite fylde. I min ydmyke oppfatning da. Herdighet H4.

Dette er en nylig flyttet og ganske torturert spisslønn: Acer platanoides ‘Crimson Sentry’. Vestplant har skrevet om den her, det betyr gjerne at den er overkommelig å få fatt i velassorterte hagesentere. Herdighet H5.

Den siste busken er litt juks, ettersom stæren her sitter mest i rosebuen ;) Men noen satt da faktisk i rosen også, som heter ‘Alchymist’. Herdighet H4-H5.

Og til sist en liten fuglefaktasak: Ser du at det er noe «rart» med drakten på fuglen over? Den har typisk stær-prikker på kropppen, men hode og nakke er ensfarget gråbrun. Dette er fordi dette er en ung stær, født i år, som nå er i ferd med å bytte fra barneklær (gråbrun) til voksen (svart med spetter). Da kan de bli seende ganske pussige ut en stund :)

Mer fakta om stær finner du i denne bloggposten :D 

Stær – Sturnus vulgaris

Denne bloggposten Stær og trær :) ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

Sibirlønn, fin liten lønn med fantastiske høstfarger

$
0
0

Sibirlønn er et nytt bekjentskap for meg. Vi møttes på Ahus i dag, der står det en hel liten koloni og pryder opp ved hovedinngangen. (I det minste antar jeg at dette er sibirlønn, mer om det lengre ned).

Fakta om sibirlønn:

  • Botanisk navn: Acer tataricum ssp. ginnala
  • Herdighet: H5/ H6 (avhenger nok på kultivar)
  • Høyde, 3-5 meter (avhenger nok på kultivar)
  • Flergrenet busk
  • Grønne blader på sommer, som så blir flammende orange og røde på høst
  • Dekorative lønnefrø, som først er røde og så blir brune. Henger på utover vinter
  • Forlanger godt drenert jord. Trives best i sol og god og lett jord.
  • Har små hvite blomster på vår/forsommer. Ikke direkte spennende, men søte, og populære for pollinatorer

Fint anlegg med sittebenker og bord innimellom og utimellom tregruppene.

Og som dere kan se; ett flott fargespill i bladene

Relativt små blader som er lange og spisse. Frøkapsene er nå brune, men på sommeren er de dekorativt røde.

Disse buskene var så opptatt av å synge med solen at de ikke ville si hva de het, så jeg spurte i den eminente facebook-gruppen Prydbusker og trær. (Er du litt over gjennomsnittet interessert i busker og trær så synes jeg du skal melde deg inn. Jeg lærer mye av å følge med der). Takk til Emil som kom med navneforslaget! Basert på utseende, herdighet, «vanlighet» og det faktum at flere har sagt seg enige så mener jeg det er sannsynlig at dette altså er sibirlønn. Men helt sikker kan jeg ikke være, og er du uenig så håper jeg du sier det!

– Har du sibirlønn? Lyst til å dele erfaring? Bruk kommentarfelt! Jeg tror sibirlønn burde bli mer kjent og brukt, og da er det flott å høre fra dere som har den selv :)

Denne bloggposten Sibirlønn, fin liten lønn med fantastiske høstfarger ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

De mest populære løkblomstene!

$
0
0

Reklame Hageglede

Løkblomster er geniale greier. De kan stappes ganske usermonielt ned i bakken nå, og til våren popper de opp her og der og sprer hageglede som lite annet.

Jeg har de siste par årene hatt ett samarbeide med den norske nettbutikken Hageglede og det gir meg en unik mulighet til å se hva som faktisk er populært. Ikke bare hva dere liker når jeg legger ut ett bilde, men som faktisk blir handlet og plantet rundt om i landet.

Både blant de handlendes og min favoritt: Den botaniske tulipanen Tulipa turkestanica

Jeg blir sjøl inspirert av å se hva folk handler, og tenkte det kunne gi deg også inspirasjon!
Og husk: om du blir inspirert til å handle: Bonuskode MOSEPLASSEN18 gir 15% rabatt :)

Hvitløk setteløk fra Hageglede
Hvitløk. Bilde: Hageglede

Hvitløk ‘Messidor’

Hagegledes største storselger er en løk jeg ikke ante Hageglede solgte før jeg så den i statistikken: Hvitløk! Hageglede er et barn av LOG, som er en viktig leverandør for gartnerier og bønder. Og det er fra den avdelingen disse setteløkene for hvitløk kommer. Kvalitetsløk mao :D

Du finner hvitløken her!

Prydløk ‘Purple Sensation’

Prydløk / Allium

Prydløk og hvitløk er begge alliumer og i nær slekt. Prydløk er et felles norsk navn for en hel rekke løkarter som dyrkes for sine vakre blomster, og denne gruppen kalles også ofte med sitt botaniske slektsnavn allium.

Dette er litt spesielle løk. De fleste av prydløkene har kuleformede blomster på høye stilker, og de kan sveve veldig vakkert over bedene. Blomstrer oftest forsommer-sommer. Den store bestselgeren er ‘Purple Sensation’, som har lilla blomster, og som er veldig grei å dyrke. Den kommer gjerne igjen. En annen storselger er Allium sphaerocephalon, den har blomster i en litt annen fargetone, og mindre blomster, og er finest mange sammen.

‘Mount Everest’

Pst: Min personlige favoritt den hvite ‘Mount Everest’ har ikke blitt en bestselger. Enda. Den er litt dyrere i innkjøp, men i mine øyne god som gull :D Hadde en fin koloni i gamlehagen, og de imponerte med å først ha de flotteste hvite blomser, og så beholde frøstendene vakre på gjennom hele sommer og langt inn på vinterstid.

‘Lilac Wonder’. Er i mine øyne ikke det minste lilla, men heller en nydelig lyserosa farge.

Botaniske tulipaner

Det er faktisk fire botaniske tulipaner på Topp Ti lista hos Hageglede. Akkurat dette akter jeg å ta litt æren for, for etter alle mine år med masing om de botaniske tulipanenes fortrinn så ser jeg jo at dere lesere nå er glade over å enkelt få handlet de. Om du ikke har fått med deg hvorfor jeg er så opptatt av botaniske tulipaner så kan du lese om det i denne bloggposten.

Og får du lyst på til egen hage så har Hageglede samlet alle sine botaniske tulipanene her. 

Andre tulipaner:

Hageglede har kjempeutvalg av vanlige tulipaner også, og blant bestselgerene der finner vi noen store mixpakker, som: 50stk Triumph tulipaner, og 100 stk røde og rosa fargemix. Disse er nok populære fordi de gir mye blomster for pengene. Det er en lignende mixpakke jeg også vil trekke frem: 50 stk Darwin hybrid mix. Darwintulipaner går for å være flinkere til å komme igjen enn de fleste andre ikke-botaniske tulipaner, og de er store og vakre.

Den svarte og vakre tulipanen ‘Queen of the Night’ er også blant bestselgerene, og reprensenterer for alle posene hvor det kun er en navnsort tulipan pr pose. En god tulipan jeg har hatt mye glede av.

Og ellers: sjekk her for et flott utvalg av tulipaner!

Rutelilje/ Frittilaria

Rutelilje var en av fjorårets store overraskelser for Hageglede. De hadde den opprinnelig ikke med i utvalget, men så foreslo jeg den, og den og Tulipa Turkestanica endte opp med å bli årets to bestselgere :)

Den er populær også i år, og jeg har hørt fra mange av dere at dere er SÅ glade for å endelig få fatt i den!

En vakker blomst som kommer villig igjen, ett must for meg. Har du lyst til at den skal flytte inn i hagen din så finner du den i nettbutikken her. 

Liljer

Liljer blomstrer på sommeren, og kan virkelig pynte opp i bedene med sine relativt store blomster. Hageglede har et fint lite utvalg, og det går ganske jevnt av de ulike fargene. For min del er det den svarte (mørk burgunder) som fanger interessen, tenk så lekkert med en mørk skjønnhet mellom alt det grønne!

Du kan sjekke ut liljeutvalget her! (jeg ser det er helgetilbud nå, kjøp tre av en og betal for to)

Mixpakker!

En jevnt over slæger i Hageglede er mixpakkene. De gir deg mye løk for pengene, og de gir deg løk som kler hverandre.

En av bestselgerene er krokusmiks med 100stk løk, der får du krokus i ulike farger og størrelser. Og ettersom krokus kommer som en av de første så anser jeg det for en must i vårhagen.

En annen variant av bestselger er de hvor det er satt sammen ulike arter slik at du får blomstring gjennom våren i et pent fargespekter, feks denne med 125 rosa og hvite løk (prydløk, narcisser, tulipaner, krokus og snøstjerne.)

Du finner flere mixpakker her (de små) og her (de store).

Det var noen bestselgere. Lurer du på hva som er MINE favoritter? Les denne bloggposten, eller gå rett i favorittmappen min på Hageglede!

Og husk, 15% rabatt om du bruker rabattkoden MOSEPLASSEN18

Denne bloggposten De mest populære løkblomstene! ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

Alpefioler som tåler litt frost!

$
0
0

Alpefiol (Cyclamen) kjenner vel de fleste som en inneblomst som selges gjennom vinteren. Men den er minst like godt egnet som en høstblomst i krukker, og noen ganske få arter kan sågar bo utendørs gjennom vinteren i de mildere delene av landet.

Den tøffeste cyclamen heter Cyclamen coum og er nok herdig ca H2-H3. Den er ganske liten, og veldig søt, og blomstrer tidlig vår.

Jeg har utvendig vinduskarm.. Funker det også, om enn litt på en snei ;)

Men den alpefiolen jeg vil trekke frem i dag er den vanlige arten Cyclamen persicum, som altså er den arten vi er vant til å få handlet og det vi mener når vi sier alpefiol. Den vil ikke greie en norsk vinter. MEN. Den holder seg pen lenge utover høst og kan blomstre forbi lette frostnetter. Spesielt om du kjøper de alpefiolene som er produsert spesifikt for å bo ute, og de får lov å gradvis venne seg til lavere temperaturer.

(Handler jeg på engros må jeg handle hele brett, og så deler jeg med venner etterpå)
Se så flott fargeutvalg!

Jeg er så heldig å få fatt i noen slike fra Hjeltnes gartneri (kjøpt de ja). Hjeltnes har dyrket frem småblomstrede alpefioler, og døpt de hagealpefiol. Så se etter det på hagesenter og blomsterbutikker, da får du de tøffeste som er å få. Og hurra for norske gartnerier som Hjeltnes som strekker seg litt ekstra for å lage noe bra for hagene våre!

Så kan du selv velge om du vil plante alpefiolen i et bed, i en krukke eller en liten pyntepotte. Men, husk at alpefiolen ikke liker å tørke ut, så den må vannes! Den liker forresten ikke så blaut hele tiden heller, så god drenering er lurt, og inne bør den vannes på skåla, ikke i potta.

Står den ute vil den holde seg pen lengst om den står ett sted det blåser lite, og gjerne under tak. Men viktigst er altså den vanningen, jeg er litt skeptisk til at jeg kommer til å huske å vanne de som står i små potter, meeen, vi får se, den som intet våger intet lærer ;)

Fortsatt koselig å sitte ute på gode dager, og de andre har jeg glede av de innenfra. Nå, i oktober og trolig også litt inn i november. Kanskje også i desember før vinteren blir for kald :)

Denne bloggposten Alpefioler som tåler litt frost! ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

Lekkert kommunalt bed for bydel St.Hanshaugen

$
0
0

Jeg har virkelig sansen for å følge med på offentlige bed! Der finner du ofte planter som presterer mye med lite stell, og det er rett og slett mye inspirasjon å hente. Så, her er et flott bed som ligger langs bygg eid/brukt av bydel St.Hanshaugen. I Stensberggata 25. Mot tidligere stolte HiOA (nei, du får meg ikke til å skrive tullenavnet på tulleuniversitetet nei).

Det er fotografert for tre uker siden, og så ble det visst glemt vekk i arkivet stakkars. Bildene og blomstene fortjener litt ekstra jubel nå, eller hva?

Her ser du bedet i sin helhet. Det er virkelig vellykket både plante til plante, men også planter mot bygg/omgivelser.

Petunia
Salvie
Ryllik

Fargene holder seg i varme og stort sett ganske milde gulfarger, blålilla og rosa. Og noe helt hvitt. Det siste er ikke like vellykket når det kommer som en miks av skittengrønngule petunia mot kritthvite verbena, menmen. Ikkenoe er noensinne perfekt i en hage :)

Georgine
Kjempeverbena, Verbena borealis

En plante du gjerne kan merke deg er kjempeverbena. En vakker plante som humler og sommerfugler elsker, og som bringer en letthet og høyde til bed og krukker. Her er den meget fornuftig satt mange sammen, slik at de kan danne en helhet og ikke drukne i alt det andre. For ja, det er en utfordring med lette planter, de kan bli rotete.

En annen lett plante som er brukt er gresset over. Jeg husker ikke navn, kom gjerne med tips!

Denne kan jeg faktisk, men har jerneteppe! Navnhjelp takk?
Trolig en monarda, men jeg aner virkelig ikke hvilken.  SÅ fin! Tips på navn?
Hengeverbena, trolig-monarda og petunia.

Fint ikke sant?
Inspirert deg litt for neste sesongs bed?

Denne bloggposten Lekkert kommunalt bed for bydel St.Hanshaugen ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

Årets siste georginegleder :)

$
0
0

Georginer er virkelig dronningen av høsthagen og disse ble fotografert hos foreldrene mine for en par uker siden. Nå er mors gravet opp, og i ferd med å gjøres i stand for vinterlagring. Jeg har skrevet langt og godt om å overvintre georginer (dahlia) her, sånn om du har noen av disse hageskattene og ønsker å ta vare på de :)

Bildene viser altså mors 30 meter lange georginebed. De fordrives i potter i ett drivhus på våren, og plantes først ut når de har fått god størrelse. Dette hjelper georginene å komme raskere i blomst, og det hjelper plantene å takle brunsnegler da det kritiske stadiet for plantene er akkurat når unge skudd kommer opp av bakken, og det er enklere å konkrollere brunsnegleinvasjonen når de er i drivhuset.

Om man skal fordrive eller ei avhenger av klima, snegler og egne preferanser. Når jeg hadde georginer plantet jeg de direkte ut i bedene og fikk meget godt resultat av det, men jeg hadde ikke snegler, og hadde null problem med at mine georginer startet blomstringen litt senere enn mors.

Bedet ligger langs med ett av uthusene like ved innkjørselelen og sprer mye glede både for de som bor på gården, besøker dem og ikke minst alle naboer som passerer forbi.

Nå er sesongen omme og georgineknollene er satt til vintersøvn, og til påsken starter eventyret på nytt, jeg gleder meg til neste georginesommer :)

Denne bloggposten Årets siste georginegleder :) ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

Tomatene er høstet, og kassen ryddet!

$
0
0

Mandag ble den store hagedagen for meg. Jeg fikk hjelp både til å plante løk og høste tomater. Og når vi først var så godt i gang så spadde vi også ned en bokashibøtte.

Løken tror jeg skal få sin egen bloggpost, i dag vil jeg fokusere på tomatkassa mi. Som altså har hatt tomatene helt frem til nå. Det er neppe varmt nok til at det modnes mer på friland nå så jeg tok inn de fleste, men lot de i drivhuset stå litt til. Bør vel ta inn de også snart, men de lider ingen nød, tvert i mot tror jeg nok de har det bedre ute enn inne mens jeg spiser opp de som er modne.

Tomatene står i kasser fra det norske firmaet Bedd.no

Tomatene som høstes inn sorteres i to hovedgrupper:
1. De som er hele. Du kan velge å ettermodne eller lage mat med de med en gang
2. De som har sprekker eller sår i overflaten, går rett i matlaging

Hva gjøre med grønne tomater:
Jeg har skrevet litt om ettermodning av tomater i denne bloggposten her. Der er også tips til matretter du kan lage på de grønne tomatene.

Om du vil lese mer om hvordan jeg dyrker tomater på balkongen så finner du en oppsumering på årets dyrkeprosjekt her!

Tomater til ettermodning! Når du har sortert bort de med sår så kan tomatene ligge lenge og modnes uten å bli ekle!

Og så tilbake til det som skjer ute.

  1. Vi klippet først av alle tomatklasene og tok de inn
  2. Så klippet vi ned tomatplanten og fjernet plantestøtten
  3. Gressløken ble spadd opp og flyttet over i den andre kassen hvor det står en par andre flerårige urter
  4. Så spadde vi ut noe jord, før vi så spadde inn en bøtte med bokashi i kassen, la tilbake jorden vi tok ut for å få arbeidsplass.
  5. Og avslutningen var å klippet opp tomatplanten og legge på toppen. Sammen med noen rabarbrablader som lå og slang. De vil brytes noe ned over vinteren og kan graves ned til våren før jeg sår/planter. (Kunne også godt vært gravd ned med en gang om jeg foretrakk det).

Jeg komposterer alt mitt kjøkkenavfall med bokashimetoden, har skrevet om bokashi her i 2010 og en oppdatering på bokashikomposteringen nå i år. Om sommeren graver jeg bokashien ned i krukker når disse skal plantes om, på vinteren kan jeg enten kjøre jordfabrikk i en kasse i kjelleren, eller jeg kan ha bokashien i en beholder og sette ut i kulden og spa den inn med jord til våren.

Jeg har hatt en ferdigfermentert bokashibøtte stående og vente på å få komme i kjøkkenhagekassen. Den nylig nedgravde bokashien vil nok være greit nedbrudt til våren, og så kan jeg enten bruke den prima jorden til å piffe opp andre krukker, eller så og plante direkte i den. Dette er jo kjøkkenhagen og her er det prioritert å ha mangfoldig og næringsrik jord.

Før jorden fryser kommer jeg nok til å stikke ned noen grener med furu ol i denne kassen, så ser det pent ut gjennom vinteren, følg med følg med :)

Og så blir det spennende å se hva som skjer med modningen i drivhuset fremover! Det blir fin varme inni der når solen står på, så litt modning regner jeg med, men de må nok inn før det blir frost. Som ikke nødvendigvis blir før i november :D

Denne bloggposten Tomatene er høstet, og kassen ryddet! ble først vist på Moseplassen Moseplassen.


Myke høstfarger i naboens forhage

$
0
0

Ja, disse forhagene altså!
Her ser du fasaden på en av nabobyggene mine, så enkelt og effektfullt og pent ett bed, og for en glede for nabolaget :D

Bedet har ulike kvaliteter til ulik tid, akkurat nå er det klatrevillvin, les om den her, og georginer (georginer må tas inn om vinteren, les om det her). Det er fortsat noen roser i blomst da, men de blir glatt overdøvet av den aldeles bedårende gjengen georginer, som er helt uslåelig matchet mot høstfargene på villvinen.

Jupp. Vi har fortsatt ikke hatt mer en veldig lett nattefrost her hos meg, så blir det spennende å se hvor lenge det varer, for nå har YR meldt blått til helgen..

Denne bloggposten Myke høstfarger i naboens forhage ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

Åtte roser som fortsatt er like fine, på tross av at det er slutten av oktober!

$
0
0

På onsdag var jeg en liten snartur innom «roserundingen» i Frognerparken for å se om det var litt å glede seg over, og WOW!

Det var MYE å glede seg over faktisk. Riktig mange av rosene blomstret fortsatt, og trærne rundt var vakkert høstkledde. Jeg tok bilder av åtte av de flotteste rosene og deler med dere. Både som glede, og som tips til roser som kan vare riktig lenge.

For ja, i tilfelle du ikke var klar over det, noen roser blomstrer ikke bare til frost, de blomstrer fint forbi! På slutten av sesongen blir gjerne rosene litt sånn stankelbeingreier med nakne grener og en og annen rose i tuppen, men lite slår roser med frostroser på, da kan vi jo fint ignorere at de er litt avkledd nedentil ;)

‘Betty Prior’:

Betty Prior rose
‘Betty Prior’
Betty Prior roser mellom benker i Frognerparken
‘Betty Prior’

‘Clair Renaissance’

'Clair Renaissance' rose fotografert 24 oktober
‘Clair Renaissance’

 

‘Elmshorn’

Elmshorn rose
Elmshorn
Elmshorn med klassisk nakne ben

 

‘Viking’

Viking
Viking
Viking

 

Sweet Haze

 

‘Diamond Border’

‘Diamond Border’ midt i, og så langt jeg husker ‘Sweet Haze’ til venstre.

 

‘Pink Fairy’

‘Pink Fairy’
‘Pink Fairy’

 

‘Palmengarten Frankfurt’

'Palmengarten Frankfurt' i frognerparken
‘Palmengarten Frankfurt’
Rosen 'Palmengarten Frankfurt' i oktober
‘Palmengarten Frankfurt’

 

Det var hva jeg rakk på et halvtimes besøk. Så blir det veldig spennende å se hvor lenge det er roser å glede seg over her!

Denne bloggposten Åtte roser som fortsatt er like fine, på tross av at det er slutten av oktober! ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

Julestjerner i ny drakt!

$
0
0

Reklame for norske julestjerner :)

Jeg har en favorittjuleblomst: Julestjerne!
Den roper jul, med tradisjon og trygghet og kos :)
Men den er ikke kjedelig, en julestjerne kan både være tradisjonbærer og ny. Det avhenger helt av farger og former, og ikke minst hva du setter julestjerna sammen med.

Over ser du tolv ulike farger av julestjerner, som du ser er det mer å velge i enn du tror.

Under, en helt vanlig julestjerne strippet for jord så man kan se røttene. Neppe noe planten synes er gøy, men den har da holdt seg fin i fem dager så langt.

Boblen vase med julestjerne med nakne røtter
Ik, en naken julestjerne!

Vinn norske julestjerner!

Visste du at julestjerner er en blomst de norske gartneriene er virkelig dyktige på? Mange av julestjernene som selges i butikkene er produsert i Norge, både de tradisjonelle røde og de mer alternative. Om du har lyst til å vinne en favn julestjerner og titte inn i ett julestjerneproduserende gartneri så kan du delta på konkurranser på de norske gartnerenes egen Julestjerne-Facebookside :)

Julestjerne som avskåren!

Jeg elsker å bruke julestjernene som snitt. Altså skjære de av planten og sette de i vann. Dersom du ønsker å gjøre det så er det viktig å behandle snittflaten, og det gjør du slik:
1. Klipp av en stilk
2. Fjern de av bladene som havner under vann i vasen.
3. Hold stilken i ca 60grader varmt vann i ett lite minutt (unngå å få damp på selve blomsten).
4. Sett den så i kaldt vann
5. Nyt! Holder i opp til to uker.

På bildene har jeg valgt tre nyanser av rosa julestjerne står i telysglass, og får følge med telys som står meget brannsikkert i syltetøyglass og stetteglass. Her er det bare din fantasi som setter grenser for hva du kan bruke som vaser og lysholdere!

Jeg digger ministjerner, altså julestjerner som står i små potter. De kan lett plantes om i så mye rart, alt fra telysholdere til ymse i kjøkkenskapet. Her «gadd» jeg ikke engang plante de, jeg bare satt pottene rett i formene. Og lot de få selskap med små ledlys, slike er nå enkle å få kjøpt med batteri og er flott på spisebordet.

Flerfargede julestjerner!
Oppstammet julestjerne. Det er jo egentlig en busk dette, sånn i sin naturlige form.

Over ser du en oppstammet julestjerne med noen fnisende Haslenisser
Nedenfor ser du fjorårets juletre, som var pyntet med julestjerner i hengende vaser (reagensglass).

Denne bloggposten er betalt av Opplysningskontoret for blomster og planter, som reprensenterer de norske blomsterprodusentene. Som alltid når jeg skriver betalte innlegg så er alle meninger mine egne, og jeg omtaler kun produkt jeg selv ville kjøpt. Jeg skrev om julestjerner i fjor jul  også, der finner du gode tips om stell av julestjernene, både med jord og som snitt. 

 

Denne bloggposten Julestjerner i ny drakt! ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

Jeg er intervjuet i hage-podcast!

$
0
0

Liker du å høre på radio eller podcasts?
Da har jeg en hyggelig nyhet for deg! Det har nå endelig kommet en egen hagepodcast, den heter Kjøkkenhagen min, og fokuserer som du skjønner på kjøkkenhage og matvekster. Jeg ble intervjuet for noen to uker siden, og nå kan du høre episoden!

Klikk her for å høre podcasten!

Min kjøkkkenhage 2018

Tema vi tar opp som du kan lese mer om:

Håper du synes det var en hyggelig og interessant halvtime! Er det noe vi snakket om som du ønsker utdypet eller bedre forklart så spør!

kjøkkenhage med pallekarmer, druer dyrket mot vegg
Min kjøkkenhage 2016

Kjøkkenhagen min er en helt fersk podcast, men det er to episoder der fra før, de synes jeg også du skal høre – klikk her! Og om du er podcastfan så håper jeg du vil tipse flere om den, for dette er altså norges første hagepodcast, og den fortjener litt drahjelp så Maren føler det er meningsfylt og fortsetter :D

Koreander!

Denne bloggposten Jeg er intervjuet i hage-podcast! ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

Ja! Ranunkler tåler frost

$
0
0

Ranunkel er en skikkelig favorittblomst for krukker i den tidlige våren. Den ser tander ut, men er tøffere enn du tror :)

Dessverre kan ikke ranunklene overvintre i hagene våre, men de er strålende som krukkeblomster på våren. Får de rett stell kan de da stå fint en måned eller mer. Og rett stell det forklarer jeg nedenfor!

Hvor mye frost tåler ranunkelen
Aller viktigste er å forstå at ranunkelen bør få litt tilvenning før den slenges ut i minusgrader. Har den stått ute i hagen din en frostfri uke og det så fryser på så takler den kjempefint tre minus, og trolig mer. Sender du ranunkelen direkte fra varmt inneliv til tre minusgrader så kan det hende den synes det er litt ugreit.

Så har det litt å si hvor lenge det er minusgrader. Blir det mange dager etterhverandre hvor det er minusgrader hele dagen så kan det hende det blir vanskelig for den, men det kan du planlegge for ved å sette den i krukker som ikke er tyngre enn at du bærer de inn i garasjen ol ved behov.


Ranunkler hater å tørke!
Det er EN ting ranunkel virkelig ikke takler, og det er å tørke ut. Og det er derfor mange sliter med å få den til. Ranunklene selges primært i mars og begynnelsen av april. Da har mange de inne, og i små potter inne er det vanskelig å holde planten passe fuktige.

Dersom du vil ha ranunkelen din inne er det derfor best om du potter den opp i en større potte, og helst har den stående i ett kjøligere rom.

Om den står ute er det mye enklere å passe den med vann, men selv der er det absolutt å anbefale å potte den opp i noe større. Da er de virkelig enkle å stelle, og det blir meget pent :)

Optimistisk hageeier og plaget ranunkel
Veldig mye gladere ranunkler..

La ranunkel stå lunt:
Ranunklene er ikke glad i kald vind, så la de stå lunt. Dette gjelder nå forresten de fleste blomster du har ute på våren, vind kan være veldig kaldt og ugreit og de fleste vil holde ut med mye mer frost om de slipper vinden.

Snø?
Snø i moderate mengder er ikke et problem for ranunkelen. Blir det mye så kan det vel skade blomstene ved å veie de ned, men knoppene bør ikke bry seg.

Kjøp bare freshe ranunkler!
Fordi ranunklene ikke takler å tørke så er det viktig at du ser godt på de når de står i butikken. Ser de pjuske ut så la de stå! Dette gjelder spesielt om du handler på matvarebutikker som gjerne ikke har kompetanse eller utstyr til å holde plantene glade.

Vårblomst, ikke forvent mer!
Når ranunklene er plantet og vannet så er det bare å lene seg tilbake og nyyyyte synet. Jeg har i alle fall veldig mye glede av mine. Men ikke forvent at de varer hele våren og forsommeren. Ranunklene du kjøper nå er rene vårblomster. Om de har gode forhold så kan de blomstre en måned eller mer, hvor lenge vil avhenge litt av hvor varmt det blir. Blir det plutselig sommervarme så kan det være lurt å flytte krukken i skyggen, det kan forlenge blomstringen.

Alle ranunklene som er vist her er fra Sørby Gartneri, jeg var på besøk der tidligere i måneden, bli med inn du også!

Denne bloggposten Ja! Ranunkler tåler frost ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

Viewing all 143 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>